Pays de Fayence


shadow

Negen heuveldorpen met verschillende identiteiten, maar alle negen bekend door de typische kleurrijke straatjes en gezellige dorpspleinen. Bij aankomst in het Pays de Fayence springen sommige dorpen en het bijbehorende château op de heuvels direct in het oog, terwijl andere juist iets meer verscholen liggen. De negen villages perchés hebben ieder hun eigen karakter, maar de pittoreske straten, de pleintjes onder de platanen en natuurlijk de zonovergoten terrassen hebben ze met elkaar gemeen. Net buiten de dorpskern kun je al genieten van de pracht van het platteland en kennismaken met de soms stevige mistral-wind. En dan is er ook nog het nabijgelegen lac de Saint Cassien dat erop wacht ontdekt te worden.   

De dorpen

Het Pays de Fayence omvat de dorpen Fayence, Callian, Mons, Tourrettes, Tanneron, Montauroux, Saint-Paul-en-Forêt, Seillans en Bagnols-en-Forêt. We maken een tocht langs deze prachtige dorpen die verspreid liggen over het glooiende heuvellandschap:  

Tanneron ‘land van de mimosa’: Tanneron is de meest oostelijk gelegen gemeente van de Var, grenzend aan de Alpes Maritimes. Tanneron staat bekend om de forêts jaunes, de manier waarop de natuur geel kleurt als de mimosa bloeit. Het is het grootste gebied in Frankrijk waar zowel wilde als aangeplante Mimosa groeit. 

Montauroux ‘het dorp met de fonteinen’: laat je verleiden door dit provençaalse dorp uit de XIe eeuw, het ‘balkon van de Estérel’ waar je niet alleen een prachtig uitzicht hebt over het Estérel-gebergte, maar waar je ook vele mooie fonteinen kunt bewonderen.

Callian ‘de authentieke charme’: Callian dankt haar charme aan de spiraalvormige straten die rond het oude château lopen. Vanaf het hoogste punt van het dorp kijk je uit over het massief van Tanneron.  

Mons ‘dorp met karakter’: Mons is gelegen op een uitloper van de bergen en op een hoogte van 814 meter is het het hoogstgelegen dorp van het Canton de Fayence. Het St-Sébastien plein springt in het oog en vanaf het geweldige panorama uitkijkpunt kun je bij helder weer zelfs corsica zien liggen. 

Tourrettes ‘een schilderachtig dorp’: de wirwar van steegjes maakt een bezoek aan Tourrettes meer dan waard. Op het hoogste punt van het dorp kun je niet alleen de gebergtes van Maures en Estérel zien, maar ook de Middellandse zee. 

Fayence ‘het zwevende dorp’: schuin op de heuvel ligt dit traditionele provençaalse dorp waar je kunt dwalen door de aflopende kronkelende straatjes en schaduw kunt opzoeken onder de platanen. Fayence staat bekend om het zweefvliegcentrum dat onderaan de berg ligt.

Seillans uit de categorie ‘een van de mooiste dorpen van Frankrijk’: ontdek het rijke historische en culturele erfgoed van Seillans waar beroemde kunstenaars hun sporen hebben achtergelaten en waar tegenwoordig nog altijd op kunstzinnig gebied veel te beleven valt.