Stakingen: morgen ‘mardi noir’

De sociale onrust houdt aan. Voor morgen hebben de vakbonden weer een nationale actiedag met overal demonstraties aangekondigd. Stakingen in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg. De overheid vreest een ‘mardi noir’. Het treinverkeer is en blijft ontregeld, mogelijk ook tijdens de feestdagen als zo’n 8 miljoen Fransen per trein willen reizen. Doordat er amper treinen en metro’s rijden stond er vanmorgen opnieuw een file van 630 km in het Île-de-France (Parijs en omgeving). Er zijn in het hele land acties gaande van vrachtwagenchauffeurs, ook in de Drôme en de Bouches-Rhône, waar distributiecentra van supermarkten zijn geblokkeerd.
Zijn er ook winnaars? Ja, de autoverhuurbedrijven. Voor de periode rond de feestdagen is vrijwel nergens meer een auto te huur. Overigens kan ook dat een vervoersprobleem gaan opleveren: de meeste raffinaderijen in het land liggen plat. Als dat nog weken aanhoudt, kan er ook een brandstoftekort ontstaan.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Bédoin, de Vendée du Midi

‘Na de Franse Revolutie in 1789 bleef Bédoin een centrum van conservatief verzet en kreeg het de bijnaam ‘Vendée du Midi’, verwijzend naar de erg bloederige opstanden in de West-Franse

Verder lezen
Ontdek

Onze partners