Renie kookt: crêpes voor Chandeleur

Frankrijk staat voor velen gelijk aan eten, heerlijk eten. De liefde voor Zuid-Frankrijk gaat hand in hand met lekker eten en dus hoort een culinaire rubriek ook bij Côte & Provence. Renie is een Néerlandaise in Zuid-Frankrijk die van haar schoonfamilie de échte Franse keuken leerde. Op haar website www.reniesfransekeuken.nl deelt ze familierecepten en vertelt ze je meer over lokale culinaire tradities. Vanaf vandaag deelt Renie elke twee weken een recept met de lezers van Côte & Provence. Recepten waar je maag gegarandeerd van gaat rommelen…


Chandeleur

‘Op 2 februari wordt hier in Frankrijk de ‘Chandeleur’ (in het Nederlands ‘Maria Lichtmis’) gevierd, en dit geeft hier in het zuiden het einde aan van de Kerstperiode met zijn vele tradities. Op deze dag worden dus de traditionele Provençaalse kerststallen afgebroken die hier niet alleen de geboorte van Jezus verbeelden, maar ook het oude traditionele Provençaalse leven door middel van handgeschilderde personages van klei. Het feest van de Chandeleur gaat samen met de traditie van het eten van crêpes, de bekende dunne Franse pannenkoeken.  Dit stamt al uit de Middeleeuwen, waar een maaltijd op basis van tarwe werd gegeten om de lente op te roepen en zo een goede oogst te krijgen.


Een eeuwenoude traditie

Dan, de traditie: om een rijk en gezond jaar te krijgen moet je bij de eerste crêpe die je maakt in je linkerhand een muntstuk houden en in je rechterhand de pan. Je draait de crêpe hierna door hem in de lucht te gooien en weer op te vangen in de pan. De bedoeling is dat de crêpe dan weer ‘recht’ terug in de pan terecht komt. Doe dus je best! Een tweede traditie is dan om deze crêpe met het muntstuk een jaar lang in de voorraadkast te leggen voor nog meer voorspoed, maar hier ben ik zelf iets minder fan van 😉


Hoe eet je de crêpes?

Met suiker, jam of de onbegrijpelijke nationale obsessie van de Fransen : Nutella. Hier kan ik echt verhalen over schrijven…
Wij eten de crêpes niet alleen met op 2 februari, maar zeer regelmatig (lees in ieder geval 1x per week) als 4-uurtje voor de kinderen maar ook s’avonds de hartige versie (kaas/ham/ei) bij de soep. Je kunt dit pannenkoeken recept dus gebruiken wanneer je wilt. Voor degenen die dit wat veel vinden: mijn schoonmoeder Françoise zegt altijd : huisgemaakte crêpes zijn altijd beter dan al die kant en klare producten uit de supermarkt! Ik denk dat ze gelijk heeft…’


Het recept

Het recept van deze crêpes vind je op Renie’s website: Renie’s Franse Keuken.

Deel deze post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners