Nostradamus uit Salon-de-Provence

Nostradamus, de ziener uit de Provence

Voor een enkeling is hij misschien nog een echte ziener, voor velen is hij waarschijnlijk meer de wat mythische figuur uit vroeger tijden waar we vooral wat lacherig over doen. Om daar nog een schepje bovenop te doen: Er zijn zelfs mensen die beweren dat zijn belangrijkste werk, Les Prophéties, barst van het plagiaat, overgenomen van een Vlaamse monnik die hij eens bezocht.

Maar voor het stadje Salon-de-Provence (Bouches-du-Rhône) is het allemaal om het even. Belangrijk is vooral dat iedereen wel eens van Nostradamus (1503-1566) gehoord heeft. En dat telt. In dit Provençaalse stadje, even ten westen van Aix-en-Provence, schreef hij zijn voorspellingen allemaal op, in wat nu het Maison de Nostradamus heet. En dat is inmiddels vooral een goed bezocht museum voor iedereen die toch eens wat meer wil weten over deze ziener uit de Provence. 


Geboren en opgegroeid in Saint-Rémy-de-Provence (zijn geboortehuis staat er nog) als zoon van een notaris studeerde hij korte tijd medicijnen in Avignon. Tot daar ontdekt werd dat hij als apotheker al pillen had verkocht. Dat verhield zich slecht met een serieuze studie en hij werd verwijderd van de universiteit. Maar dat weerhield hem er niet van om als apotheker verder te gaan, en hij ontwikkelde, zo gaat het verhaal, zelfs een medicijn tegen de pest. Of dat echt heeft gewerkt mag best betwijfeld worden.

Hij trouwde maar verloor enkele jaren later zijn vrouw en twee kinderen aan diezelfde pest, en na diverse omzwervingen in Frankrijk, Italië en Spanje vestigde hij zich in 1547 weer in de Provence, om precies te zijn in Salon-de-Provence. Daar hertrouwde hij met de rijke weduwe Anne Ponsarde en zette zich vooral aan het schrijven. In 1555 publiceerde hij zijn voorspellingen in ‘Les Prophéties’ en begon zijn ster te rijzen. Het geletterde deel van Frankrijk las het gretig.


Met name groeide zijn roem toen bleek dat Nostradamus de tragische dood van Koning Hendrik II in 1559 tijdens een duel juist had voorspeld. Het verhaal gaat zelfs dat zijn opponent tijdens het riddertoernooi, een jonge kapitein van zijn eigen Schotse Garde, de koning er nog voor had gewaarschuwd maar die wilde er niets van weten en trad in het zadel. Dat bleek toch een fatale keuze. Tijdens de derde ronde trof de lans het linkeroog van Hendrik II, enkele dagen later overleed hij. Het bewijs van zijn voorspellend vermogen was voldoende geleverd, al was het daarmee wel het laatste steekspel in Frankrijk.

In 1566 overleed Nostradamus als een beroemde wetenschapper met voorspellende gaven. Zijn graf bevindt zich in de Église Saint-Laurent van het stadje.

Wil je meer weten over deze ziener uit de Provence, bezoek dan zeker het museum over zijn werk en leven in Salon-de-Provence, gevestigd in het Maison de Nostradamus.


Of laat je nu alvast even meenemen door het leven van Nostradamus…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Bédoin, de Vendée du Midi

‘Na de Franse Revolutie in 1789 bleef Bédoin een centrum van conservatief verzet en kreeg het de bijnaam ‘Vendée du Midi’, verwijzend naar de erg bloederige opstanden in de West-Franse

Verder lezen
Ontdek

Onze partners