Achter Saou

Het hugenotenpad door de Provence

We kennen natuurlijk de pelgrimsroutes door Frankrijk, maar kennen we ook de hugenotenpaden in noordelijke richting?


Even een stukje geschiedenis: In 1685 herriep Koning Lodewijk XIV het Edict van Nantes waarmee protestanten in Frankrijk een zekere vrijheid hadden verkregen. Ook in de Provence was een protestantse enclave die daarvan profiteerde. Tot 1685 dus. Vanaf dat jaar zochten enkele honderdduizenden hugenoten in Frankrijk een weg naar veiliger oorden. Ook vanuit de Provence waar relatief veel protestanten leefden in de Dauphiné, met name in het gebied dat we nu wel de Drôme Provencale noemen. In het dorp Poët-Laval bevindt zich niet voor niets een Musée du Protestantisme Dauphinois. Een mooi startpunt voor wie het Hugenotenpad door de Provence wil gaan volgen, niet toevallig start het ook in Poët-Laval, bij dit museum.

Vanuit hier gaat het pad eerst door de Drôme: door het Forêt de Saoû in de richting van Die. Vervolgens gaat het over de Col de Menée om aan te komen in Mens (Hautes-Alpes). Daarna gaat het richting Grenoble en verder noordwaarts naar het veilige Genève en zelfs tot diep in Duitsland. Wandelen over het Hugenotenpad is zo niet alleen een historische belevenis, maar het eerste deel is vooral ook een prachtige manier om de Drôme, en dan met name het wat minder drukke deel, eens wandelend te bewonderen.



Het Hugenotenpad door de Provence en verder door de Savoie, en de mogelijke accommodaties langs de route, wordt uitgebreid beschreven op de website Sur les pas des huguenots met ook een uitgebreide Nederlandse toelichting.

De Britse cellist Eric Longsworth liep enkele jaren geleden het hugenotenpad en legde het vast in een korte video. De moeite waard om even in de juiste sfeer te komen…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners