De vliegramp en het defensie-geheim

Op 11 september 1968 stortte een Caravelle zo ongeveer ter hoogte van Antibes in La Grande Bleue. Het toestel was op weg van Ajaccio (Corsica) naar Nice (Alpes-Maritimes). De 95 inzittenden onder wie 13 kinderen en 6 bemanningsleden vonden de dood. Een van de ergste rampen in de Franse luchtvaartgeschiedenis.
Het offiële resultaat van het onderzoek naar de oorzaak: brand in het toilet, achterin het toestel. Maar al gauw ging het gerucht dat er iets anders aan de hand moet zijn geweest. Onder meer doordat de onderzoekers vertelden dat de ‘zwarte doos’ te beschadigd was geraakt om nog bruikbaar te kunnen zijn. En journalisten die bezig waren met een documentaire op een nabij gelegen militaire basis en die daar hoorden hoe er gezegd werd: “we zijn ‘m verdomme kwijt!” zagen hun materiaal in beslag genomen.
Nog veel meer wees erop dat de Caravelle per ongeluk uit de lucht geschoten is door een raket tijdens een legeroefening. Ruim een halve eeuw lang heeft de regering in Parijs elk nader onderzoek verboden, onder verwijzing naar het ‘secret de défence’, staatsgeheim dus.
Maar nu heeft president Macron aan de commissie die erover gaat gevraagd dat geheim op te heffen. Nabestaanden in Nice en omgeving hopen dat eindelijk duidelijk wordt wat er precies is gebeurd.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Lavendelvelden rond Saoû

Sinds een paar jaar zijn er prachtige lavendelvelden rond Saoû in de Drôme. De prijs van de lavendel steeg flink een aantal jaren geleden dus een aantal boeren dacht slim

Verder lezen

Onze buurman

Onze buurman is niet meer. Overleden, niet aan een vreselijk virus, maar door ouderdom. Overleden dus aan het leven. Een vol en mooi leven à la campagne. Toch een moment

Verder lezen
Ontdek

Onze partners