• 20 april 2019
Mensen kijken in Cannes

Mensen kijken in Cannes

(van onze correspondent Dick Koopman)

Er is altijd wel een goede reden te vinden om naar Cannes (Alpes-Maritimes) te gaan. Lekker aan het strand lunchen bijvoorbeeld, of ondergedompeld worden in de grootsteedse drukte van de Rue d’Antibes.
Een andere goede reden is eigenlijk heel klein: Ladurée! Ooit, lang geleden opgericht in 1862 en nog altijd springlevend. Van Parijs tot aan Saint Tropez en dus ook Cannes kom je deze winkel tegen. En men verkoopt er maar één ding: macarons. Maar dan wel gelijk de allerlekkerste die je kunt bedenken. In heel veel soorten en voor iedereen wat wils. Van zoute caramel tot aan een soort mierzoete spekjesmacaron met suiker erop. En dus ga ik altijd met mijn jongste zoon daar naartoe. Een doosje van acht macarons kopen. Zo’n mooi doosje.
Nu zult u denken “wat een gedoe om een macaron”, en dat snap ik ook. Maar bij Ladurée komt er nog iets unieks bij: de clientèle! Dát is de eigenlijke reden om hier naartoe te gaan. En je hebt alle tijd om te observeren want het is altijd heel druk.Een totaal opgesmukte jonge vrouw bijvoorbeeld, met veel goud, een grote zonnebril -die niet afgaat- en een heel klein hondje op de arm. Andere arm een LV-tasje. Na heel lang kijken, vragen, aarzelen en nog eens vragen bestelt ze één (!) macaron. Ze rekent af en verlaat de winkel. Prachtig!
Het jonge stel, Nederlands, dat in schoolfrans acht macarons bestelt, al pratend over de smaken omdat hij van zoet houdt en zij vooral van koffie en vanille. Ze laat verpakken in een mooi doosje en er bij het afrekenen achter komt dat dat bijna €20 kost. En toch zonder blikken of blozen betaalt.
De mensen die gewoon even binnenlopen om van de winkel en het aanbod te genieten en zonder aankoop weer vertrekken.
Het personeel, mét witte stoffen handschoentjes, accepteert het allemaal met een chique glimlach. En eenmaal met je aankoop weer thuis, is het volop genieten van een zeldzaam lekker koekje. Ladurée, 79 Rue d’Antibes, Cannes.

Geen reactiemogelijkheid.