• 24 maart 2019
‘Les Restos du Cœur’ zijn weer open: of je komt helpen!

‘Les Restos du Cœur’ zijn weer open: of je komt helpen!

Vanaf vandaag zijn ‘Les Restos du Coeur’ weer open. Voor het 33e jaar achtereen kunnen de nooddruftigen en hulpbehoevenden er weer terecht. Aanvankelijk maar van half november tot half maart, daarna was het afgelopen. Dat is veranderd; er zijn inmiddels ook permanente voedselbanken (banques alimentaires) , en er is een tweede hulpcampagne van de Restos du Coeur in de zomer. Vorig jaar werden er door ‘Les Restos du Coeur’ ruim 135 miljoen maaltijden uitgedeeld, werkten er 71.000 vrijwilligers mee, werden 882.000 mensen de winter door geholpen en 402.000 mensen kregen hulp in de zomermaanden. Maar ‘Les Restos du Coeur’ doen inmiddels veel meer. Zo is er nood/slaap-opvang, psychische en juridische hulp, babyzorg, scholing, sociale begeleiding en nog zo het een en ander. Financieel mogelijk gemaakt door inzamelingsacties en donaties, door subsidie van de departementen en de ‘Loi Garot’, die verspilling (‘gaspillage’) verbiedt en bijvoorbeeld supermarchés dwingt onverkocht eten & drinken aan organisaties als de Restos du Coeur af te staan. En er is de jaarlijkse reeks benefietconcerten ‘Les Enfoirés’ met gratis optredende beroemde artiesten, dat op tv wordt uitgezonden en geldt als een van de voornaamste media-events van het jaar. Alles bij elkaar goed voor een opbrengst (vorig jaar) van zo’n € 87,7 miljoen.
En dat allemaal dankzij Frankrijks meest geliefde komiek ooit: Coluche.
Alweer 31 jaar dood. Een motorongeluk. Hij had met twee vrienden geluncht aan het strand van Cannes (Alpes-Maritimes). Ze tuften op de motor richting Châteauneuf-de-Grasse, nog geen 20 km verderop, waar Coluche logeerde. Ter hoogte van Opio ging het mis; Coluche haalde een van z’n vrienden in en keek even om, zei iets in het voorbijgaan. Toen hij weer vooruit keek was daar die truck van 38 ton. Hij kon hem niet meer ontwijken, probeerde het niet eens. Hij legde zijn Honda 1100 cc plat in een poging om dan maar onder die vrachtwagen door te schuiven. Dat was hem bijna gelukt; zijn motor kwam onbeschadigd in de berm tot stilstand, Coluche klapte met z’n hoofd tegen de rechterkoplamp. Hij stierf ter plaatse aan hersenletsel. Hij droeg geen helm. Heel Frankrijk rouwde.
Dat was in 1986. Net een jaar eerder had Coluche (eigenlijk Michel Gérard Joseph Colluci,1944 Parijs) ‘Les Restos du Coeur’ opgericht. Een liefdadigheidorganisatie die voedsel, geld en kleding inzamelt voor de armsten.
Coluche werd kort na de bevrijding van Parijs in 1944 geboren, armoe troef. Zijn vader stierf drie jaar later aan polio waardoor zijn moeder er met een baantje als bloemiste en twee kleine kinderen alleen voor stond, geen vetpot. School was voor Coluche geen succes, en na tal van mislukte baantjes ging hij uit arrenmoede maar het leger in. Ook geen succes. Liedjes zingen in cafés dan maar. Hij werd uitgelachen om zijn stem als een schorre kraai en dacht: ik word komiek. Hij werd een publiekslieveling. Zozeer zelfs dat, toen hij zich kandidaat stelde voor de presidentverkiezingen in 1981 – het daarbij opnemend tegen François Mitterand – uit de peilingen bleek dat nogal wat linkse kiezers op hem zou stemmen. Coluche wist niet hoe gauw hij zich terug moest trekken. Grapje!
De Restos du Coeurs hebben op dit moment vooral dringend behoefte aan meer vrijwilligers. Dus als het je wat lijkt om een handje toe steken? https://www.restosducoeur.org

Geen reactiemogelijkheid.