• 24 maart 2019
Les gilets jaunes: het is niet voorbij

Les gilets jaunes: het is niet voorbij

Allicht hoopte president Macron met zijn nieuwjaarstoespraak op tv te bereiken dat het rustiger zou worden. Het tegendeel bleek het geval. Op de zaterdag van Acte VII (in het hele land) 35.000 demonstranten, na zijn tv-optreden op de zaterdag van Acte VIII 50.000. Gewelddadigheden in Parijs, met onder meer een soort hoofdrol voor de ex-profbokser Christophe Dettinger die bij de Seine in gevecht raakte met een vertegenwoordiger van de oproerpolitie. De bokser meldde zich 2 dagen later zelf bij de politie. Meteen werd er via internet geld voor hem ingezameld met het oog op zijn advocatenkosten. Opbrengst: ruim € 120.000. Dat had meer kunnen zijn maar het platform Leetchi sloot het account: men vond de advocatenkosten wel gedekt.
Renaud Muselier, de president van onze regio Le Sud/PACA, begon vandaag meteen ook een inzamelingsactie waarvan de opbrengst ten goede moet komen aan de politie. De teller staat al op € 70.000.
In onze omgeving ging het vooral mis in Toulon (Var). Zo’n 2.000 demonstranten van wie er één (met de rug tegen de muur) door een politie-inspecteur in elkaar werd geslagen. Allemaal op internet en daarna dus op de tv te zien. Er wordt een onderzoek naar de functionaris ingesteld. Er was/is ook spanning in Saint-Maximin (Var) en Manosque (Alpes-de-Haute-Provence). Blokkades bij de autoroutes werden door de oproerpolitie verwijderd.
Premier Philippe kwam op de tv vertellen dat het mooi geweest is. Voor aanstaande zaterdag (Acte IX) heeft hij opnieuw 80.000 ordebewakers opgeroepen, 5.000 voor Parijs. In de waarneming van veel ‘hesjes’ is dat een provocatie. De premier gaat ook een lijst aanleggen met de namen van ‘stenengooiers’. Er zou inmiddels sprake zijn van een economische schade van zo’n € 4 miljard. Ongeveer 58.000 mensen zouden tijdelijk werkloos zijn geraakt.
De hesjes willen geen leiding. Maar er is toch een soort woordvoerder opgestaan, de trucker Éric Drouet (33). Hij was in november de eerste die op internet bezwaar maakte tegen de stijging van de dieselprijs, waarmee het allemaal begon. Hij is al een paar keer gearresteerd. Wegens het organiseren van een niet ‘aangemelde’ demonstratie, wegens verboden wapenzit (een houten knuppel).
De regering wil een ‘nationaal debat’. Op de mairies mag je komen opschrijven wat je allemaal niet bevalt. De president zelf zal hier en daar langs komen.

Geen reactiemogelijkheid.