• 24 maart 2019
Hôtel Negresco: Jeanne Augier overleden

Hôtel Negresco: Jeanne Augier overleden

Nice (Alpes-Maritimes) treurt om het overlijden van Jeanne Augier. De legendarische Grande Dame van het wereldberoemde hotel Negresco werd 95. Ze leed al een aantal jaren aan Alzheimer en was onder curatele geplaatst.
Ze heeft altijd geweigerd haar paleishotel aan een internationale keten of aan wie dan ook te verkopen. Ze was kinderloos en heeft via een stichting geregeld wat er na haar overlijden met het hotel en haar vermogen moet gebeuren.
Hoe ze haar hotel verwierf? Ze vroeg haar vader, Jean-Baptiste Mesnage, in 1957 het Negresco te kopen omdat het in Nice (afgezien van de ziekenhuizen) het enige gebouw met een lift was die voldoende ruimte bood aan een brancard. En haar moeder was na een mislukte operatie verlamd geraakt. Makkelijk gezegd, even een hotel kopen. Maar Jeanne was inmiddels getrouwd met de ´maître d’hotel´ van het Negresco, Paul Augier. Wat ook een rol speelde, was dat van de ´grandeur´ van het befaamde ‘palace’ niet zo heel veel meer over was. Het dateert uit 1912 en werd gebouwd in opdracht van de Roemeen Henri Negrescu (1868-1920), de zoon van een zigeuner-violist die in Monte-Carlo was terechtgekomen. Samen met de van oorsprong Nederlandse architect Edouard Niermans (1859-1928) en Gustave Eiffel (1832-1923) maakte hij er iets spectaculairs van. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog degradeerde het hotel tot een militair ziekenhuis. In 1957 kocht het echtpaar Augier het hotel; met uitsluitend eigen geld. Toen begon de opmars die tot internationale roem leidde. De sjah van Perzië kwam logeren, en vervolgens Sovjet-leider Nikita Chroetstjov. Plus in de loop der jaren nog een stoet andere beroemdheden.
Na het overlijden van haar man in 1995 stond Madame Augier er alleen voor. Ze moest leiding geven aan zo’n 300 medewerkers en maakte van haar hotel ook een museum. Zelf had ze het over een ‘ambassade van de Franse kunst’. Het hotel werd een ‘monument historique en ze bemoeide zich intensief met het restaurant Le Chantecler. Ze eiste dat haar chefs minimaal 2 Michelin-sterren scoorden. Ze at er zelf elke dag, zoals ze ook altijd op de bovenste etage van haar palace is blijven wonen. Haar erfenis is bestemd voor dierenvrienden, gehandicapten en Franse kunstenaars. En alles is op zodanige wijze geregeld dat het Negresco zal voortbestaan. Maar het overgrote deel van haar geld is gereserveerd voor de dieren. Heeft ze zo met Brigitte Bardot afgesproken, die haar eigen stichting met betrekking tot dierenwelzijn runt. Zaterdag wordt Madame Augier in Nice begraven. De vlaggen van het Negresco hangen halfstok.

Geen reactiemogelijkheid.