Hesjes: dag 20

Hesjes: dag 20

In gespannen afwachting van de nationale ‘journée de mobilisation’ morgen, is het in onze omgeving een zo langzamerhand vertrouw beeld. Blokkades en ‘filtrages’ bij de wegen (A7, A8, A50), en nu vooral opgewonden demonstraties van scholieren in de steden Marseille, Nice, Avignon, Carpentras, Aix-en-Provence. Hun boosheid is vergroot door een video waarop te zien is hoe 105 demonstrerende scholieren in Mantes-la-Jolie (50 km van Parijs) gedwongen werden op hun knieën en met hun handen boven hun hoofd op hun aanhouding te wachten.
Iedereen vreest morgen. De regering heeft landelijk 89.000 man/vrouw klaar staan om de orde te handhaven, alleen al in Parijs 9.000. In ‘la capitale’ staan nu ook pantservoertuigen gereed. Winkels op de Champs-Élysées, maar bijvoorbeeld ook Galeries La Fayette, blijven gesloten. Evenals de Eiffeltoren en 10 musea.
Goed nieuws is dat de aangekondigde staking van vrachtwagenchauffeurs is afgeblazen. Hun overwerkvergoeding, die beperkt zou worden, blijft gehandhaafd.
President Macron wil pas begin volgende week ‘la peuple’ toespreken.

Geen reactiemogelijkheid.