• 20 april 2019
Hesjes: dag 19

Hesjes: dag 19

President Macron heeft een nieuwe stap gezet: een streep door de belastingverhoging op autobrandstof. Eerder ging hij niet verder dan uitstel. Een paar uur eerder had premier Philippe dat uitstel nog in het parlement verdedigd.
De ‘gilets jaunes’ zijn niet tevreden en hun acties gaan door. Er wordt nu onder meer verhoging van het minimumloon (Smic = salaire minimum interprofessionel de croissance) en herinvoering van de vermogensbelasting ISF (impôt sur la fortune) die Macron kort na zijn aantreden heeft afgeschaft. Hij weigert vooralsnog de ISF opnieuw in te voeren. Maar 68% van de Fransen is daar vóór.
De hesjes die op tal van wegen hun blokkades en ‘filtrages’ al 3 weken volhouden, krijgen steeds meer steun van scholieren die zo ongeveer overal demonstreren. Ook langs snelwegen. Een aantal lycea heeft de deuren gesloten. De leerlingen eisen het terugdraaien van een nieuw systeem van toelating tot het hoger onderwijs (Parcoursup), verhoging van de studiebeurzen en verlaging van het (extra hoge) collegegeld voor buitenlandse studenten. Het scholierenprotest loopt hier en daar uit de hand. In Nice en Marseille heeft de politie traangas gebruikt.
Voor a.s. zaterdag is een nationale demonstratie aangekondigd, niet alleen in Parijs. Landbouworganisaties hebben hun leden opgeroepen mee te doen. Twee vakbonden van vrachtwagenchauffeurs kondigen vanaf zondag 22 uur een staking van onbeperkte duur aan.
Nog lang niet alle tankstations zijn weer bevoorraad, in de winkels lege schappen. De economische schade loopt nu al in de miljarden.
De vereniging van plattelandsburgemeesters (Association des maires ruraux) stelt haar leden voor zaterdag ‘open huis’ te houden op hun mairies. Om in elk geval te luisteren naar de hesjes. Er zijn burgemeesters die hun solidariteit met de hesjes hebben uitgesproken.
Het minste dat je kunt zeggen is dat de sfeer in Frankrijk gespannen is, ook in ‘ons’ deel van het land. Omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, is de belangrijke voetbalwedstrijd tussen AS Monaco en OGC Nice (vrijdagavond op het programma) afgelast.
Ondertussen is de populariteit van het staatshoofd tot een minimum gezakt: slechts 18% van de Fransen steunt hem nog. Premier Philippe staat op 21%.

Geen reactiemogelijkheid.