Gele hesjes, rode sjaaltjes: harde actie en humor

Gele hesjes, rode sjaaltjes: harde actie en humor

De 3e zaterdag van de manifestatie van de ‘gilets jaunes’. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zo’n 75.000 ‘hesjes’ op de been. Acties in vrijwel alle steden, ook in onze omgeving: Marseille, Nice, Avignon. Vooral in Parijs chaos: brandende auto’s, botsingen tussen de CRS (oproerpolitie) en demonstranten die via zijstraten de Champs-Élysées willen bereiken. Traangas en waterkanonnen moeten hen tegenhouden. Om half vijf: 65 gewonden (onder wie 11 politiemensen) en 158 arrestaties. Ook in Nice werd traangas gebruikt. Op de Promenade des Anglais tegen demonstranten op weg naar het vliegveld. Ze wilden zich aansluiten bij medestanders die de toegang tot de luchthaven al – tijdelijk – geblokkeerd hadden. Het vliegverkeer liep geen vertraging op, wel moesten veel mensen te voet naar de terminals om hun vliegtuig te halen. Ook acties op de A7 en de A8, een aantal toegangswegen tot die tolwegen geblokkeerd, bij sommige péages mag je gratis doorrijden. Bij Antibes bijvoorbeeld is dat geregeld door solidaire pompiers. Het bestuur van onze regio PACA (Provence-Alpes-Côte d’Azur) heeft besloten dat vrachtwagens morgen (zondag) de weg op mogen. Men hoopt zo het verkeer weer op gang te krijgen.
Ondertussen is er in de Vaucluse een soort tegenbeweging opgestaan: de ‘foulards rouges’, de rode sjaaltjes. Die mensen hebben genoeg van wegblokkades, lege schappen in de winkels en tankstations die ‘nee’ verkopen.
De sfeer in Frankrijk is gespannen. Maar gelukkig valt er ook nog wel wat te lachen. Kijk maar even hoe banketbakkers hun solidariteit betuigen.
Of luister naar het ‘chanson des gilets jaunes’, aangepaste tekst op muziek van Frankrijks befaamde componist Jean Jacques Goldman, een van de vele ‘hymnes’ van de gele hesjes: https://www.youtube.com/watch?v=eEyjzFV3LxI

Geen reactiemogelijkheid.