• 24 maart 2019
De Vaucluse is goed voor 80 ton noga per jaar

De Vaucluse is goed voor 80 ton noga per jaar

In de Vaucluse gaat er weer een tandje bovenop nu de kerst nadert. De artisanale nogaproducenten (in Sault, Saint-Didier en Caumont) produceren weliswaar het hele jaar door zo’n 80 ton noga, maar de piek ligt in de aanloop naar kerstmis, dan wordt zo’n 60% van de productie gerealiseerd. Op geen enkele Provençaalse tafel mag de noga ontbreken bij de befaamde ‘treize desserts’, de traditionele afronding van de kerstdis met 13 toetjes, vooral bestaande uit noten, fruit, gedroogde vruchten en dus die noga in donkere en witte uitvoering. Voor die noga worden lokale amandelen gebruikt; de regio PACA/Le Sud is goed voor circa 130 ton per jaar.
Niet veel als je het vergelijkt met de 32.000 ton amandelen die de Fransen jaarlijks consumeren, en die voornamelijk uit Spanje en Californië worden geïmporteerd. Vandaar dat er vorig jaar een vereniging van amandelkwekers is opgericht in de Vaucluse, die zich als doel heeft gesteld om elk jaar minstens 150 hectaren nieuwe amandelbomen aan te planten in de Provence.

Geen reactiemogelijkheid.