• 24 maart 2019
AGENDA: 20 mei Fête du fromage in Banon

AGENDA: 20 mei Fête du fromage in Banon

De 26e editie van het voor kaasliefhebbers niet te missen Fête du fromage in Banon (Alpes-de-Haute-Provence, tussen de Lure en de Mont Ventoux). Banon (subliem gelegen middeleeuws dorp met 1.000 inwoners) is beroemd om zijn geitenkaasjes van rauwe melk, verpakt in kastanjeblad. Naar verluidt waren de Romeinen al dol op de kaasjes uit Banon en het verhaal gaat dat keizer Antonius Pius er in 161 zoveel achter elkaar van at dat hij zijn smulpartij met de dood moest bekopen.
Overigens moet je die kastanjeblaadjes zien als een ‘versverpakking’ avant la lettre. Uitgevonden door herders die ’s winters ook iets behoorlijks te eten wilden hebben. De geitenkaas van Banon heeft vandaag de dag het keurmerk AOP (Appellation d’ Origine Protégée), de jaarproductie bedraagt ongeveer 600.000 stuks.
Ondertussen is Banon, in elk geval in Frankrijk, ook beroemd om zijn boekwinkel Librairie Le Bleuet. Met het grootste assortiment van het hele land. Je zou kunnen spreken van een tamelijk uit de hand gelopen hobby van Joël Gattefossé (1951) die meende dat er in zijn dorp een boekhandel moest zijn.
Het kaasfeest heeft véél te bieden. Proeverijen (ook van charcuterie, wijn, etc.), straattheater, muziek, animaties. En ‘invité d’honneur’ is dit jaar de regio Jura waar ze ook wel wat van kaas maken weten (Morbier, Comté, Bleu de Gex).
Voor de lunch ga je naar La Table de Panturle van de Vlaamse chef Griet Van de Velde, maître restaurateur de France. Terras, binnenplaats. Rue Pasteur, +33(0)4 92 74 06 93, www.latabledepanturle.eu

Geen reactiemogelijkheid.