AGENDA: 2 december Wijnfeest in Bandol (en Côte & Provence)

AGENDA: 2 december Wijnfeest in Bandol (en Côte & Provence)

De 37e editie van het Fête du Millesime in Bandol (Var), zoals elk jaar op de eerste zondag van december. Dit keer met als thema een eerbetoon aan de van oorsprong Spaanse mourvèdre-druif`, die voor 50 à 95 procent bijdraagt aan de wijnen van de AOC Bandol Appélation d’Origine Controlée). Praat je over 1.600 hectaren van 64 wijnboeren, samen goed voor 0,12% van de Franse wijnproductie.
Het feest begint al op vrijdag met een gala-avond en op zaterdag kun je proeven bij de domaines. Het echte volksfeest (20.000 bezoekers verwacht) is op zondag (10-16.30 uur) aan de haven. Je koopt voor € 5 een glas en je kunt bij 30 stands proeven. Of je kiest voor het atelier ‘Cuisine en scène’, over de combi eten & wijn, sessies om 10.30 uur en 14.30 uur, à € 15, wèl reserveren. Er is ook een charitatieve veiling van bijzondere Bandol-wijnen om 12.30 uur.
Hoe die Spaanse mourvèdre-druif in Bandol is terechtgekomen? Meegebracht door pelgrims die uit Santiago de Compostella terugkeerden. Het toeval wil dat je in de nieuwe Côte & Provence veel leest over de Provençaalse pelgrimsroutes naar Compostella. Én over de rode wijn van Bandol. Qua ‘rouge’ de meest gewaardeerde uit de Provence.
Bandol (8.000 inwoners) werd als badplaats ontdekt en op de kaart gezet door mensen als Thomas Mann, Aldous Huxley, Marcel Pagnol, Mistinguette, Raimù en Fernandel. De filmpionier Louis Lumière, in 1864 geboren in Besançon, overleed in 1948 in Bandol.
Info en reserveren voor het atelier ‘mets & vins’: www.fetedumillesime.com

Geen reactiemogelijkheid.