• 9 december 2018
Frans record: borgsom van € 40 miljoen

Frans record: borgsom van € 40 miljoen

Update: Op 23 november berichtten we hier over de Russische oligarch en senator Kerimov. Op het vliegveld van Nice (Alpes-Maritimes) aangehouden, verdacht van witwasserij en belastingontduiking. Tegen betaling van een borgsom van € 5 miljoen werd hij vrijgelaten. Met dien verstande dat hij de Côte d’Azur niet mag verlaten en dat hij zich een paar keer per week op een politiebureau moet melden.
Justitie ging in hoger beroep, men eiste voorlopige hechtenis. Het Hof in Aix-en-Provence (Bouches-du-Rhône) heeft nu besloten dat de verdachte (nog?) niet naar de gevangenis hoeft, maar verhoogde de borgsom van 5 naar € 40 miljoen. Een Frans record. Vermoedelijk niet zo’n probleem voor senator Kerimov, volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes goed voor ruim € 6 miljard.
Ondertussen is de affaire wel een diplomatieke rel die de relatie tussen Moskou en Parijs beïnvloedt. President Macron kreeg een brief van 13 vooraanstaande Russen aan wie ooit het eremetaal van het Légion d’honneur is toegekend. Hun verzoek: laat Kerimov naar zijn familie in Rusland terugkeren. Maar ja, Macron gaat niet over het oordeel van Franse rechtbanken. Hij zou wel met zijn collega Poetin gebeld hebben.

Geen reactiemogelijkheid.